במחקר שממצאיו פורסמו בכתב העת Radiation Oncology, מטרת החוקרים היתה לבדוק האם שיעור הרעילות הגניטו-אורינארית (GU) הקשורה לקרינה גופית סטראוטקטית (SBRT) נמוך יותר בחולים עם סרטן הערמונית שטופלו בגישת CyberKnife.
עוד בעניין דומה
החוקרים ערכו סקירה רטרוספקטיבית על הרשומות הרפואיות של חולים עם סרטן ערמונית לא גרורתי שטופלו בשני מוסדות שונים בין השנים 2017 ל-2020. האנליזה כללה 70 חולים שחולצו על ידי התאמת ציוני נטייה מבוססי גיל, International Prostate Symptom Scoreי(IPSS) לפני הטיפול ונפח הערמונית.
המטופלים קיבלו קרינת SBRT במינון כולל של 36.25 גריי אשר ניתנה בחמישה חלקים על פני חמישה ימים רצופים. הטיפול הקרינתי ניתן באמצעות CyberKnife או volumetric-modulated arc therapyי(VMAT).
מספר החולים בסיכון נמוך, בינוני וגבוה היו 2, 19 ו-14, בהתאמה, בקבוצת ה-CyberKnife, ו-4, 17 ו-14, בהתאמה, בקבוצת ה-VMAT. משך המעקב החציוני בשתי הקבוצות היה שלוש שנים. חולה אחד שטופל עם CyberKnife נפטר מסיבה שאינה קשורה לטיפול. לא נצפתה הישנות ביוכימית או קלינית, גרורות מרוחקות או תמותה מסרטן הערמונית.
מתוצאות המחקר עולה כי ערכי השיא של ה-IPSS בשלב החריף (< 3 חודשים) היו נמוכים יותר באופן מובהק בקבוצת ה-CyberKnife בהשוואה לקבוצת ה-VMAT (CyberKnife: 16.2 לעומת VMAT:י20.2; p = 0.025).
באנליזות רגרסיה מרובות נמצא כי שיטת הטיפול (p = 0.03), הגיל (p = 0.01), קבלת טיפול תרופתי לשלפוחית השתן טרם הקרינה (p = 0.03) וקבלת androgen deprivation therapy נאו-אדג'ובנטי (p = 0.04) תרמו לערכי השיא של ה-IPSS בשלב החריף.
היארעות של רעילות GU חריפה בדרגה 2 הקשורה לטיפול נטתה להיות נמוכה יותר בקרב המטופלים מקבוצת CyberKnife לעומת אלה מקבוצת VMAT (CyberKnifeי22.9% לעומת VMATי45.7%; p = 0.077).
לא נמצא הבדל בין הקבוצות בכל הנוגע לרעילות מאוחרת מסוג IPSS,יGU או במערכת העיכול, מכל דרגה. כמו כן, החוקרים מציינים כי עד לשלב האנליזה לא נצפתה רעילות בדרגה ≥ 3.
לסיכום, SBRT יעילה לטיפול בסרטן הערמונית ללא קשר לגישה הטיפולית, ואינה כרוכה ברעילות חמורה. עם זאת, ל-CyberKnife יש יתרון על פני VMAT מבחינת שיעור נמוך יותר של תסמיני ערמונית חריפים.
מקור:
תגובות אחרונות