סרטן הערמונית 05.06.2023

טיפול בסרטן הערמונית עם קרינה גופית סטראוטקטית

חולי סרטן הערמונית שטופלו פעמיים בשבוע עם קרינה גופית סטראוטקטית וקרינת בוסט לא סבלו יותר מרעילות במערכת העיכול בהשוואה לטיפול חד שבועי, אך סבלו יותר מרעילות דרגה 2 במערכת המין והשתן

טיפול קרינה לסרטן הערמונית. צילום: שאטרסטוק

במחקר ה-Hypo-FLAME הודגם כי טיפול בסרטן הערמונית עם קרינה גופית סטראוטקטית (SBRT) בתוספת קרינת בוסט (boost) מקומית הניתן פעם בשבוע (QW) נקשר עם רעילות חריפה במערכת המין והשתן (GU) ובמערכת העיכול (GI) ברמה סבירה.

כעת, במחקר שממצאיו פורסמו בכתב העת Radiotherapy and Oncology, החוקרים בדקו את הבטיחות של הפחתת זמן הטיפול הכולל (OTT: overall treatment time) של SBRT עם בוסט מקומי לערמונית מ-29 ימים ל-15 ימים בלבד.

לצורך כך, החוקרים אספו חולים המאובחנים עם סרטן ערמונית ומוגדרים כבעלי סיכון בינוני וגבוה. החולים טופלו עם SBRT ברמה של 35 גריי שניתנה בחמש פרקציות לכל בלוטת הערמונית, בתוספת בוסט (boost) ברעילות זהה (iso-toxic) של עד 50 גריי באזור הנגע בתוך הערמונית (intraprostatic lesion) בתדירות של פעמיים בשבוע (BIW).

התוצא הראשוני של המחקר היה רעילות חריפה אשר נגרמה על ידי הקרינה (CTCAE v5.0). שינויים באיכות החיים (QoL) נבדקו מבחינת השיעורים שהגיעו לשינוי בעל חשיבות קלינית מינימלית (MCIC: minimal clinically important change). לבסוף, החוקרים השוו את ציוני הרעילות החריפה וציוני איכות החיים בין משטר טיפולי של BIW לבין המשטר הטיפולי של Hypo-FLAMEי(n = 100), אשר ניתן QW.

במסגרת המחקר נאספו בין אוגוסט 2020 לפברואר 2022 124 חולים בסך הכל, אשר טופלו בתדירות של BIW. בקרב המשתתפים לא נצפתה רעילות GU או GI בדרגה ≥ 3. השכיחות המצטברת ל-90 יום של שיעורי רעילות GU ו-GI בדרגה 2 היתה 47.5% ו-7.4%, בהתאמה.

שיעור החולים שחוו רעילות GU בדרגה 2 היה נמוך יותר באופן מובהק בקרב אלה שטופלו בתדירות של QWי(34.0%, p = 0.01). עם זאת, לא נצפו הבדלים מובהקים בשיעור החולים הסובלים מרעילות GI חריפה. עוד ניתן לציין כי בחולים שטופלו בתדירות של QW נצפתה QoL טובה יותר מבחינת תסמיני מעיים ותסמינים הקשורים לשתן.

לסיכום, טיפול לסרטן הערמונית באמצעות SBRT ובוסט מקומי בתדירות של פעמיים בשבוע נקשר עם רעילות GU ו-GI חריפה במידה מתקבלת על הדעת. עם זאת, החוקרים מציינים כי בהתבסס על ההבדל בלוח הזמנים בין משטר טיפולי חד שבועי לבין משטר טיפולי של פעמיים בשבוע, על הרופאים המטפלים לייעץ למטופלים לגבי היתרונות לטווח הקצר הטמונים במשטר טיפולי ממושך יותר.

נושאים קשורים:  קרינה גופית סטראוטקטית,  סרטן הערמונית,  איכות חיים,  רעילות,  מחקרים
מאמרים נוספים שיעניינו אותך
תגובות
 
האחריות הבלעדית לתוכנן של תגובות שיפורסמו על ידי משתמשי האתר, תחול על המפרסם ועליו בלבד. על המגיבים להימנע מלכלול בתגובות תוכן פוגעני או כל תוכן אחר, שיש בו משום פגיעה או הפרת זכויות של גורם כלשהו