סירטון שדה (Field Cancerization) מאופיין באזורי רקמה בריאים המושפעים משיבוטים מוטציוניים. סירטון שדה בשלפוחית השתן יכול להסביר את ההתפתחות וההישנות של סרטן שלפוחית השתן ועשוי להיות קשור לתוצאי הטיפול.
עוד בעניין דומה
מטרת המחקר היתה לבחון את התפקיד הניבויי והפרוגנוסטי של סירטון שדה בנבדקים עם סרטן שלפוחית השתן שאיננו פורץ לשריר (Non-Muscle-Invasive Bladder Cancer - NMIBC) בסיכון מוגבר אשר טופל בעזרת BCG (bacillus Calmette-Guérin).
במסגרת המחקר בוצע ניתוח גנומי ופרוטאונומי מלא של 751 ביופסיות מרקמה של שלפוחית השתן ו-234 דגימות שתן מ-136 נבדקים עם NMIBC. הדגימות נאספו בנקודות זמן רבות במהלך המחלה.
סירטון שדה בביופסיות משלפוחית השתן עם מראה תקין נבחן בעזרת ריצוף עמוק ומודלים לתיקון טעויות. התוצאים העיקריים שנבדקו כללו שיעורי הישנות והתקדמות המחלה. החוקרים השתמשו לשם כך ברגרסיות על שם COX, מבחן ווילקוסון ומבחן מדויק על שם פישר.
תוצאות המחקר הדגימו כי דרגה גבוהה של סירטון שדה נמצאה במתאם עם עומס מוטוציוני גבוהה של הגידול (p=0.007), עומס גבוה של אנטיגנים חדשים על הגידול (p=0.029) ותשישות גבוהה של תאי T מסוג CD8 המקושרים לגידול (p=0.017).
בנוסף, מידה רבה של סירטון שדה נמצאה קשורה לתוצאים קצרי מועד ירודים (p=0.029). מוטציות לא שקטות בגנים המקושרים לסרטן שלפוחית השתן, כגון KDM6A,יARID1A ו-TP53, זוהו כמוטציות מניעות ראשוניות הנמצאות בביופסיות עם מראה רקמה תקין. רמות של DNA המשויך לגידולים במערכת השתן (Urinary Tumor DNA - utDNA) שיקפו את העומס הגידולי בשלפוחית השתן, ומקורם היה מהשאת ומסירטון שדה.
רמות גבוהות של utDNA לאחר טיפול עם BCG נמצאו קשורות לתוצאים קליניים ירודים (p=0.027) ולהתקדמות המחלה (p=0.003). מידה רבה של סירטון שדה הביא גם לרמות גבוהות של חלבון בשתן המקושרים לאנגיוגנזה ושגשוג תאי.
מסקנת החוקרים היתה כי רמת סירטון שדה נמצאה במתאם עם התפתחות שאת, תגובה חיסונית ותוצאים קליניים. ניתן לבצע מדידות של utDNA על מנת לנטר את מצב המחלה ואת התגובה לטיפול. מגבלות המחקר כללו שונות במספר ותזמון הביופסות עבור כל נבדק.
מקור:
תגובות אחרונות