דלקת ריאות עקב הקרנות (Radiation Pneumonitis - RP) היא תגובת רעילות המגבילה את המינון המתאפשר לתת לחולים העוברים טיפול קרינתי (Radiotherapy - RT). עם זאת, האופן המיטבי בו מאבחנים, מטפלים ומנטרים RP איננו ברור.
עוד בעניין דומה
במחקר זה החוקרים ביקשו לבסס הסכמת מומחים באמצעות פאנל Delphi. בסבב ראשון הוצגו שאלות פתוחות בפני 31 מומחים המטפלים בממאירויות של בית החזה. בסבב השני, המשתתפים קבעו הסכמה/ אי הסכמה עבור כל ההצהרות מהתשובות מהסבב הראשון, באמצעות מדד Likert בן חמש נקודות. הסכמה רחבה נקבעה על בסיס הסכמה של לפחות 75% של המומחים. הצהרות שלא עמדו בהגדרות להסכמה רחבה שונו ונבחנו שוב בסבב שלישי.
שיעור התגובה עמד על 74% בסבב ראשון (n=23/31;י17 אונקולוגים ושישה רופאי ריאות), 82% בסבב שני (n=19/23;י15 אונקולוגים וארבעה רופאי ריאות) ו-100% בסבב שלישי (n=19/19).
תוצאות המחקר הדגימו כי 39/65 ההצהרות שהוצגו בסבב שני של המחקר השיגו הסכמה רחבה ועשר הצהרות נוספות התקבלו בסבב שלישי.
בסבב שני של המחקר הוסכם כי ריבוד הסיכונים כולל: מאפייני מטופל, תכנון טיפול מיטבי, בסיס האבחנה של RP וכי ראוי שאונקולוגים ורופאי ריאות ישתתפו בטיפול.
עבור דלקת ריאות פשוטה מקושרת להקרנות, לרוב מתחילים טיפול עם פרדניזון במינון שווה ערך ל-60 מ"ג פומי ליום, תוך התחשבות במתן טיפול המגן על הקיבה מפני התפתחות כיבים. עם זאת, במחקר זה לא הושגה הסכמה בנוגע למינון הטיפולי המומלץ. יש להמשיך את המינון הראשוני של הטיפול הסטרואידלי למשך שבועיים, ולאחר מכן להפחית את המינון באופן הדרגתי מדי שבוע (הפחתה של 10 מ"ג פרדניזון, או מינון שווה לו, מדי שבוע).
עבור דלקת ריאות חמורה, מומלץ לתת טיפול עם מתילפרדניזון במתן תוך-ורידי למשך שלושה ימים טרם התחלת טיפול עם סטרואידים פומיים. ההצהרה המוסכמת האחרונה היתה כי טיפול ב-RP צריך להיות רב תחומי, בהתחשב בחוסר הידיעה אם הדלקת נובעת מטיפול קרינתי או תרופתי וחשיבות בריבוד הטיפול במיוחד במקרים של מחלת ריאות אינטרסטיציאלית.
מסקנת החוקרים היתה כי פורום Delphi השיג הסכמה רחבה בנוגע להמלצות טיפוליות וליווי פרקטי עבור אבחון וטיפול ב-RP.
מקור:
תגובות אחרונות