כריתה כירורגית של קרצינומה רקטלית קשורה לסיכון מובהק לסטומה קבועה. בעוד שלכריתה מזורקטלית מלאה (total mesorectal excision) בעזרת רובוט ולכריתה מזורקטלית מלאה בגישה טרנסאנלית ישנם שיעורי אנסטמוזה ראשונית גבוהים יותר, השפעתן על שיעורי הסטומה הקבועה נותרה לא ברורה.
עוד בעניין דומה
במחקר רטרוספקטיבי, שממצאיו פורסמו לאחרונה בכתב העת Surgical Endoscopy, נכללו מטופלים שעברו כריתה מלאה של סרטן פי הטבעת שאובחן ב-MRI בין 2015 ל-2017. המחקר נערך ב-11 מרכזים בעלי ניסיון רב בכריתה בסיוע רובוט או בגישה טרנסאנלית. החוקרים אספו נתונים על שיעורי הסטומה הקבועה, סיבוכים הקשורים לסטומה, אשפוזים חוזרים וניתוחים חוזרים. בנוסף, ניתוח רגרסיה רב-משתנית נערך כדי להעריך גורמים הקשורים לשיעורי סטומה קבועה, סיבוכים הקשורים לסטומה וניתוחים חוזרים הקשורים לסטומה.
תוצאות המחקר הדגימו כי מתוך 1,198 מטופלים, שיעור הסטומה הקבועה לאחר כריתת רקטום מסוג low anterior resection היה 40.1% עבור ניתוח לפרוסקופי, 21.3% עבור ניתוח בעזרת רובוט ו-25.6% עבור ניתוח בגישה טרנסאנלית (P < 0.001). עבור כריתת רקטום low anterior resection עם אנסטמוזה, השיעורים היו 17.3%, 11.8% ו-15.1%, בהתאמה. טכניקות כריתה בסיוע רובוט או בגישה טרנסאנלית היו קשורות באופן בלתי תלוי לשיעורים נמוכים יותר של סטומה קבועה בחולים שעברו low anterior resection (עם או בלי קולוסטומיית קצה (end colostomy)) (יחס סיכויים 0.39; [רווח בר סמך 95%: 0.25-0.59] ויחס סיכויים 0.35 [רווח בר סמך 95%: 0.22-0.55]), אך לא באלה שעברו כריתת low anterior resection רסטורטיבית. כמו כן, בקרב חולים עם סטומה, 45.4% חוו סיבוכים, 4.0% אושפזו מחדש ו-8.9% נזקקו לניתוח חוזר.
החוקרים מסכמים כי טכניקות כריתה בסיוע רובוט או בגישה טרנסאנלית היו קשורות לשיעורים נמוכים יותר של סטומה קבועה בחולים שעברו כריתת רקטום low anterior resection.
מקור:
תגובות אחרונות