במחקר שממצאיו פורסמו לאחרונה בכתב העת Journal of Wound Ostomy & Continence Nursing, חוקרים ביקשו לקבוע את שיעור ההיארעות ולזהות גורמי סיכון פוטנציאליים לפצעי לחץ הקשורים למכשירים רפואיים, בחולים מבוגרים קריטיים שאינם יציבים המודינמית (מטופלים שסווגו לדרגה 3 או 4 לפי TISS-28י(Therapeutic Intervention Scoring System-28).
עוד בעניין דומה
מחקר עוקבה פרוספקטיבי זה התמקד בחולים מבוגרים קשים שהשתמשו במכשיר רפואי אחד או יותר וסווגו לדרגה 3 או 4 ב-TISS-28. המחקר כלל 77 משתתפים שהיו תחת מעקב יומי עד לשחרור, מוות, העברה או התפתחות פצע. הנתונים נאספו מינואר עד למרץ 2020 ביחידה לטיפול נמרץ שכללה 40 מיטות, בבית חולים גדול במינאס ז'ראיס, ברזיל.
החוקרים אספו נתונים סוציודמוגרפיים ונתונים קליניים רלוונטיים, ואת הסיכון לפצע לחץ שהוערך באמצעות סולם בראדן עבור סיכון לפצעי לחץ (Braden Scale for Pressure Sore Risk) ובדיקות עור מכף רגל ועד ראש. שיעור ההיארעות של פצע לחץ הקשור למכשירים רפואיים חושב וניתוחי שרידות בוצעו באמצעות שיטת קפלן-מאייר ומודל הרגרסיה של קוקס.
תוצאות המחקר הדגימו כי 49 מתוך 77 משתתפים פיתחו פצע לחץ הקשור למכשיר רפואי, שיעור היארעות של 63.6%. בסך הכל, נרשמו 71 פצעי לחץ בקרב 49 המשתתפים הללו. ניתוח חד-משתני גילה קשרים מובהקים בין פציעות אלו לבין מספר גורמים, כולל רמת הכרה (P < 0.001), שימוש במחזיקי צינורות במכשירי הנשמה (P = 0.013), קנולה נזאלית (P = 0.034), קנולה נזוגסטרית (P = 0.034), נוכחות של בצקת (P = 0.001), זיהום (P = 0.007), ציון TISS גבוה יותר (P = 0.047), ומספר רב יותר של מכשירים רפואיים (P = 0.022).
כמו כן, ניתוח שרידות זיהה כי ציוני סיכון גבוהים או גבוהים מאוד בסולם בראדן עבור סיכון לפצעי לחץ (P = 0.043) ונוכחות בצקת (P = 0.030) הם גורמי סיכון מובהקים לפציעות אלו באוכלוסיה פגיעה זו.
החוקרים מסכמים כי שיעור ההיארעות של פצעי לחץ הקשורים למכשירים רפואיים היה 63.6%. ציוני סיכון גבוהים או גבוהים מאוד בסולם בראדן ונוכחות בצקת זוהו כגורמי סיכון לפציעות אלו באוכלוסיה זו של חולים קריטיים ופגיעים.
מקור:
תגובות אחרונות